Restauratie

Alvorens de restauratie begint wordt er gekeken naar originaliteit en kwaliteit van het meubel. Onderdelen die ontbreken worden op verantwoorde wijze bijgemaakt. De geschiedenis van het meubel speelt hierbij een belangrijke rol. Onderdelen die versleten zijn, zoals ladeliggers, scharnieren en sloten, worden hersteld of vervangen. Als er delen van elkaar verwijderd zijn door kieren of scheuren, dan worden deze weer gesloten, losse verbindingen worden vastgemaakt.

Patineer

Patineer is een waslaag die door herhaling is aangebracht. Na vele jaren is vaak een mooi resultaat ontstaan. Zorgvuldigheid is daarom geboden; schoonmaken en de oude waslaag doen herleven.

Fineer

Fineer wat los zit wordt adequaat verlijmd met beenderlijm. Ontbrekend fineer wordt vervangen door oud fineer, geselecteerd op houtsoort, kleur en glans. Ook kunnen grotere delen opnieuw gefineerd en daarna gepatineerd of gepolitoerd worden.

Politoer

Politoer is een diepglanzende laag waarmee de warme uitstraling van het hout optimaal tot zijn recht komt. Deze bijzondere veredeling van het hout komt het meest voor op mahonie houten meubelen. Indien de politoerlaag vergaan is wordt deze vervangen of hersteld wanneer hij beschadigd is. Politoeren is een zeer intensief proces.

Alternatief voor gepolitoerde tafels

Politoer is erg gevoelig voor warmtebronnen en vloeistoffen. Alcoholische dranken zijn helemaal funest voor een mooie politoerlaag. Tessemaker brengt, indien gewenst, op tafels die dagelijks gebruikt worden een vervangende laag aan die wel de diepe glans van politoer geeft, maar niet de alom bekende nadelen.